Sağlıklı ve lezzetli beslenmek için 4 pratik bilgi

Yaz aylarının mevsim sebzeleriyle yapılacak olan sağlıklı yemekler, salatalar hafif ve ağır olmayan bir öğün olacaktır.

Bugün sizlere sağlıklı ve lezzetli beslenmenin pratik yollarını göstereceğiz. İlk olarak içeceklerden başlamalıyız. Çünkü vücudumuzun %70 inden fazla su olduğu için su bizim çok önemlidir. Haydi başlayalım.

Mineral kaybına: İçecekler

Özellikle yaz aylarında yaptığımız en büyük hata sadece susadığımız zaman su içmektir. Susuzluk duygusuna ulaştığımızda, vücudumuz o zamana kadar zaten dehidrate(vücüdda yeteri kadar su bulunmaması) olmuştur. Bu nedenle günlük periyotlar halinde su içmeliyiz. Günlük su tüketimi; günlük aktivite düzeyinize, terleme durumunuza ve var olan hastalığınıza göre değişmektedir. Sıvı kaybını karşılamak amacıyla ortalama günde 2-3 litre su tüketilmelidir. Ayrıca sıcak ve nem oranının fazla olduğu günlerde artan sıvı kaybını yerine koymak için mineralli su da tüketmeliyiz. Su tüketimi konusunda sıkıntı yaşıyorsak; suyun içerisine ekleyebileceğimiz taze nane yaprakları, misket limon dilimleri, çubuk tarçın ve sevdiğimiz yaz meyveleri ile mükemmel bir kombinasyon sağlayabiliriz. 

Tatlı krizlerine: Meyveler

Mevsimler rengarenk meyveleri de beraberinde getiriyor. Çilek, vanilya, tarçın ve yoğurt hepsi tatlı ihtiyacımızı karşılayan mükemmel bir seçim olabilir. Özellikle kendimizin hazırlayabileceği lezzetli ve pratik olan meyve cipsleri ara öğünlerimiz için harika bir atıştırmalık olabilir.Özellikle meyve suyu yerine meyvenin kendisini tercih edelim. Unutmadan, porsiyon miktarlarına dikkat! Meyvelerin vücudumuz için birçok faydası vardır fakat fazla tüketiminin bize kalori olarak geri geleceğini unutmayalım.

Sağlıklı yaz atıştırmalıkları

Dondurma, sosisli sandviçler, şekerli içecekler… Kendimizi yaz mevsiminin favorilerinden tamamen mahrum etmemize gerek yok desem. Nasıl mı? Hazır dondurmalar yerine evde hazırlayabileceğimiz bir dondurmayla harika bir sağlıklı atıştırmalık yapabiliriz. Sandviç olarak ise beyaz peynir, roka, domates ve nane mükemmel bir seçimdir. Yaz meyveleri, süt ve yoğurtla hazırladığımız rengarenk smoothielerle de yaz sıcağına karşı gelecek serinliği yakalayabiliriz.

Hafif beslenmek için: Sebzeler

Sıcaklar nedeniyle zaten canımız çok bir şey istemiyor olabilir. Özellikle yaz aylarının mevsim sebzeleriyle yapılacak olan sağlıklı yemekler, salatalar hafif ve ağır olmayan bir öğün olacaktır. Yemekleri pişirirken haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulamayı ise unutmayın. Uzun süren açlıklarda kan şekeri hızla düşebiliyor. Bu nedenle mutlaka öğünlerimizde lif oranı yüksek besinler olmalı. Bir tatlı kaşığı zeytinyağı ile yapılmış salata, lif sağladığı gibi pek çok vitamin ve mineral açısından da destek verir.