Hamilelik Sürecinde Nasıl Beslenmeliyim?

Bir toplumun geleceği sağlıklı bireylerin varlığı ile süreklidir. Çocukların sağlıklı olarak dünyaya gelmesi için annelerin gebe ve emziklilik döneminde besinlere olan gereksinmelerinin artması ve buna bağlı olarak yeterli ve dengeli beslenmesi gerekmektedir.

Bir toplumun geleceği sağlıklı bireylerin varlığı ile süreklidir. Çocukların sağlıklı olarak dünyaya gelmesi için annelerin gebe ve emziklilik döneminde besinlere olan gereksinmelerinin artması ve buna bağlı olarak yeterli ve dengeli beslenmesi gerekmektedir.

Annenin yeterli ve dengeli  beslenip beslenmemesi ile bebeğin sağlıklı doğması, doğum ağırlığı, beyin gelişimi, intrauterin ölüm(anne karnında ölüm), prematürelik arasında önemli bir ilişki vardır.

Annenin yeterli ve dengeli beslenmesi;

  • Doğacak bebeğin sağlığını yükseltir.
  • Doğuma bağlı olacak hasarları azaltır.
  • Bebeğin anne karnında yetersiz büyüme ve gelişme riskini azaltır.
  • İleriye dönük kronik hastalık riskini önleyebilir.

Gebelikte enerji alımı özellikle gebeliğin 20. Haftasından geçerli olmak üzere gereksinmeler artmaktadır. Bu artan gereksinmeler gebe kadınlara ek 200-300 kalorillik gibi bir ihtiyaç doğurmuş olur. Enerji artışının birinci nedeni annede oluşan yağ birikimidir. Bu yağ birikimi gebelerin çoğunda 2. Trimesterde oluşmaya başlar ve 3,5 kg gibi bir yağ dokusu oluşmaya başlar. Bu oluşan yağ deposu emziklilik döneminde artan enerji ihtiyacını karşılamak ve metabolizmayı korumak içindir. Dolayısıyla gebelikte 25-30 kg gibi kilo alımlar son derece gereksiz ve tehlikelidir.

Gebelikte bebeğin büyümesi için ortalama 950 gram kadar protein depo edilmesi gerekir. Gebeliğin son 6 ayında fetüs daha hızlı büyüdüğü için proteine olan gereksinim artar. Protein için ortalama önerilen miktar 70 – 80 gramdır. Vejetaryen annelerde ve günlük besinin büyük bir kısmını bitkisel kaynaklardan tüketen gebelerde günlük alıma 20 g iyi kalite protein eklenmesi gerekmektedir.

Gebeliğin ikinci haftası ile sekizinci haftası arası, kadının beslenmesi bir takım güçlüklerin ortaya çıktığı dönemdir. Sindirim güçlüğü olanlar ve şişman gebeler, kızartılmış besinlerden kaçınmalıdırlar, bu gebeler için sağlıklı besin hazırlama yöntemi olarak haşlama, fırında pişirme veya ızgara önerilebilir, ve daha uygundur.

Bazı gebelik hormonlarının bağırsak hareketlerini yavaşlatıcı etkisi, kilo artışı nedeni ile günlük hareketlerde azalma ve beslenme düzenindeki değişiklikler gebelerde kabızlık oranını arttırmaktadır.

Gebelikte kabızlığa çözüm olarak kurubaklagiller, bulgur, yulaf ezmesi gibi posadan zengin besinlerin tüketilmesi önerilebilir.